Stanowisko w sprawie małej architektury na placu Biskupim

Zarząd Dróg Miasta Krakowa realizował przebudowę placu Biskupiego, w ramach której wykonawca dostarczał i montował różne elementy wyposażenia placu. W ofercie podano ich ceny, jednak wyboru firmy dokonano na podstawie ceny całkowitej. W wyniku przeprowadzonej procedury przetargowej wybrano firmę, która zadeklarowała realizację całości zadania za najniższą kwotę.

Wykonawca decyduje, w jaki sposób wycenia poszczególne elementy swojej oferty. Inwestor, czyli ZDMK, sprawdza natomiast, czy nie doszło do błędów obliczeniowych w ofercie. W kosztorysie inwestorskim elementy małej architektury były wycenione na zbliżonym poziomie, jak uzyskane w ofercie i na poziomie zbliżonym do cen rynkowych. Należy bowiem pamiętać, że meble miejskie cechują się inną wytrzymałością i sposobem montażu niż typowe ławki czy kosze, które można kupić w marketach.

Wybór wzorów elementów małej architektury, czy decyzja o zastosowaniu ławki rzeźbiarskiej jako akcentu centralnego placu jest decyzją projektanta. Decyzją, która wynika z ustaleń z różnymi jednostkami odpowiedzialnymi za wygląd przestrzeni miejskiej. Zgodnie z obowiązującymi procedurami, jeśli całokształt kosztów realizacji zadania mieści się w założeniach inwestora – dokumentacja jest odbierana. Tak też było w tym przypadku. Zadaniem projektanta było zaproponować kompleksowe rozwiązanie, które pozwoli zrewitalizować plac. Rzeźbiarska ławka jest istotnym akcentem tej koncepcji.

Dodatkowo, w związku z pojawiającymi się wątpliwościami dotyczącymi ławek zamontowanych na placu Biskupim oraz kwestii ewentualnego naruszenia praw autorskich – informujemy, iż dokonamy szczegółowej analizy w tym zakresie. Niemniej jednak, pragniemy zaznaczyć, że to wykonawca ponosi odpowiedzialność za zachowanie praw autorskich. Z tego też względu wszelkie roszczenia powinny być kierowane właśnie do niego.

POBIERZ